Jelena Radan i Pedro Abreu

 

Jelena Radan (Zagreb, 1974.) započela je svoj glazbeni put kao tinejdžerka, pjevajući u nekoliko bendova, te se okušala kao solistica u mjuziklu Sarajevski krug, u kojem je s još četrdesetak kolega na sceni nastupila desetak puta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, na daskama gotovo svih hrvatskih kazališta, u Theater den an der Wienne u Austriji, te u Škotskoj i Americi. Do sada je objavila samostalni album Nije kraj 2003. godine, album Novi dan 2007. godine, live album Moja potraga za fadom 2005. godine, te 2008. godine DVD/CD Fado na Peristilu – Da Vida Quero Os Sinais (Od života želim znakove). Na albumu Nije kraj imala je dvije nominacije za Porina. Krajem ljeta 2005. godine započela je turneju fada nazvanu Moja potraga za fadom. Početkom 2010. godine prihvaća poziv ravnateljice Baleta HNK u Zagrebu Irene Pasarić, te zajedno s baletnim ansamblom postaje dijelom suvremenog baleta Varijacije u f.ado molu, u režiji i koreografiji Huga Viere, i sa svojim glazbenicima Joškom Tomićem i Mariom Stojanom uživo izvodi nekoliko pjesama fada u sklopu predstave. Premijera predstave Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena u režiji Morane Dolenc bila je u svibnju 2012. godine u kazalištu KNAP. Riječ je o komadu u kojem se isprepliće kazalište sjena i lutkarstvo s fadom u izvedbi Jelene Radan, a u pratnji Pedra Abreua na gitari.

 

Pedro Miguel Pereira Abreu rođen je na Madeiri (Portugal) 1977. godine. Studij gitare upisuje 1993. na madeirskome Glazbenome konzervatoriju u klasi Pedra Zamore.

Uz podršku pijanista Roberta Andresa, 1999. seli u Lisabon, gdje kod Dejana Ivanovića prima privatnu pouku. Ivanović je vrhunski gitarist koji je godinu prije doselio u glavni grad Portugala iz Bosne i Hercegovine. Šest mjeseci kasnije, Pedro je primljen na Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje je u klasi Darka Petrinjaka diplomirao 2003. godine.

No, Pedrovi glazbeni interesi su mnogo širi od sviranja gitare. Kao član kulturno-glazbenog društva Xarabanda bavio se prikupljanjem, transkribiranjem i snimanjem tradicijske glazbe Madeire te je rezultat tog njegovog njegova rada zabilježen na CD-u i u notnim zbirkama.

Osim što svira gitaru, Pedro i sklada, a svoja autorska djela već je izvodio u Hrvatskoj i drugdje. Neke od njegovih skladbi su „Tri gitare“, „Calmo“, „Sonata za engleski rog i gitaru“, „Heptagon“ i „Madeirska suita“.

Kada ne sklada i svira, Pedro radi kao učitelj gitare u Osnovnoj glazbenoj školi Rudolfa Matza u Zagrebu.