Ivo Tudor Broje

 

Ivo Tudor – Broje rođen je 2. kolovoza 1989. godine u Splitu. Osnovnu i srednju školu završio je u Hvaru. Po završetku Srednje škole za turističko-hotelijerskog komercijalista upisuje Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji.

Glazbom se počinje baviti već u kao dječak u školskim sekcijama, no ozbiljnije bavljenje pjevanjem i glazbom općenito započinje s 15 godina kao član katedralnog zbora Sv. Cecilije u Hvaru, sa kojim je ostvario niz zapaženih nastupa kao pjevač u zboru i kao solist. Usporedno sa zborom počinje vježbati sa klapom Galešnik iz Hvara, te aktivno pjevati u klapi Velik Kamik iz Svirača, te Pjevačkom društvu – Hvar. U to vrijeme također počinje svirati i bas gitaru u katedralnom VIS-u Stvoreni.

Dolaskom na studij i preseljenjem u Rijeku u jesen 2009 godine uz fakultet upisuje i školu za crkvenu glazbu koja djeluje pri riječkoj Nadbiskupiji. Također pjevanje nastavlja u Rijeci, pjevanjem u raznim klapama od kojih valja izdvojiti studensku klapu Kantaduri iz Rijeke, sa kojom je, između ostalog, nastupao i na smotri studentskih zborova u Novom Sadu.

Godine 2012. upisuje solo pjevanje pri srednjoj Glazbenoj školi Ivan Matetić – Ronjgov u Rijeci, u klasi profesorice Ariane Bossi, a iste godine po završetku pripremnih razreda nastavlja svoj glazbeni put u srednjoj Glazbenoj školi Mirković u Opatiji, u klasi profesorice Branke Ristić.

Iste godine priključuje se Pjevačkom zboru mladih Josip Kaplan iz Rijeke, sa kojima je ostvario niz zapaženih nastupa, od kojih valja izdvojiti pobjedu na televizijskom natjecanju Do posljednjeg zbora, nastup u sklopu Porina, nastup u HNK Split na natjecanju Cro Patria, nastup u Areni u Puli uz Vinka Cocu i ostala renomirana lica hrvatske estrade, nastupe u dvorani Tivoli u Ljubljani, te velikoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, u sklopu projekta Crossover trilogija uz Tonija Cetinskog, uz pratnju revijskog orkestra Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

Godine 2016. započinje suradnju sa hvarskom klapom Pharia, dok godine 2017. na Hvarskim ljetnim priredbama izvodi prvi ozbiljan nastup kao solo pjevač na zajedničkom koncertu, s kolegom Darijem Belićem.

Trenutno se, pod mentorstvom profesorice Ristić, intenzivno priprema za jedno od prestižnih pjevačkih natjecanja u Italiji.